BIT (Burn-in-treatment)

Audio Cable Burn-In-Treatment & Certification

Vad innebär BIT behandlingen (Burn-In-Treatment)
Vi skulle även kunna kalla detta för Break-In-Treatment, då den ”spelar in” och ”bränner in” kablaget, vilket ger ett bättre resultat.

BIT-delen utsätter inte bara själva grundkabeln för test, utan även de terminerade kontakterna inkluderas, samt på vilket sätt kabel och kontakt är i förbindelse (lödning/klämdon). Så helheten hanteras vid behandlingen med andra ord.

Med samma utrustning kan vi även bränna in andra komponenter, såsom filmkondensatorer som används i förstärkare och högtalarfilter.

Inbränningen tar upp till tre – fyra dygn och den förkortar inspelningstiden (konditioneringstiden) betydligt.

För detta har vi egen särskild utrustning som belastar kablaget med olika spänningar, frekvenser och vågformer.

Vi kan även erbjuda ovan burn-in och certifiering för externa kunder för andra kablar. Vi kan i princip hantera instrument-, signal-, ethernet- och nätkablar.

Med samma testutrustning kan vi även erbjuda samma process för t ex kondensatorer.
Kontakta oss för prisuppgifter info@lukase.se

Vad gör BIT processen?
Kablarna eller kondensatorerna kommer att prestera bättre och musiken öppnar upp sig mer. Processens komplexa utgångssignal påverkar komponenten under belastning och förkortar inte bara konditioneringstiden avsevärt, utan behandlar de dielektriska materialen och ledarna så att de presterar bättre (och alltid kommer att göra det) än tusentals timmars användning i ett system.
Många har lärt sig att man måste spela in (break-in) sina nya kablar och därefter presterar de optimalt. Med denna process kortar du in startsträckan betydligt!

Riktvärden för ”break-in”
Följande riktvärden finns för normal ”break-in” tid för olika kablar. Tiden kan variera, men se detta som rekommendationer.

Signalkabel (interconnects): minst 40 timmar och för silver ca 70 timmar
Hörlurskablar, digitala kablar, USB kablar: ca 40 timmar
Högtalarkablar och nätkablar: minst 70 timmar lite beroende på grovleken på själva kabeltrådarna
Fiberkablar behöver ingen extra tid. Där handlar det om ljusstrålar.

Grövre kablar behöver generellt lite längre tider. Finns silvertråd med, så ökar tiden något jämfört med koppar.

Trygghet och flexibilitet
Kablage som Lukase Audio monterar och tillverkar använder alltid hög kvalité på alla ingående delarna, kabel som kontakter.
Lödtråden är från Almit och är blyfri (Sn96,5/Ag3/Cu0,5) och klämdon (crimphylsor) är guldpläterade kopparmodeller.

Vi lämnar 5 års garanti för dessa egentillverkade kablar, som finns under varumärke NETZOcables.

Vi kan erbjuda våra kablar med olika färger på kabelstrumpan i vissa fall. Vi kan även erbjuda dessa med fler val av kontaktfabrikat. Kontakta oss innan order.

Hantverkstillverkning med valfrihet. ”Custom design/handcrafted” med andra ord, för en mer personlig kabel.

Vi tillverkar efter order dina kablage i vår egen kabelverkstad. Leveranstiden är ca en till två veckor, lite beroende på arbetsbelastning och typ av kabel. Sker inbränning så tillkommer ytterligare några dagar.

För de flesta kablage ingår BIT – detta finns noterat som respektive produktsida. Annars finns det som option att beställa BIT.

Vi erbjuder 30 dagars returrätt eller för den försiktiga, hemlån (även på de flesta kundbeställda modeller).
För hemlån har vi en särskild rutin där du rekvirerar returfraktsedel från oss, för en enklare hantering för eventuell returfrakt. Det ska vara enkelt att testa.

Se dokument för hemlån.

Är inte allt detta bara placebo/snake oil?
Som ingenjör så hade jag själv svårt att förstå hur en kabel kan göra större skillnad, som många beskrev. Men efter flera år, så har jag lärt mig att inte alltid låsa in mig i detta tänk.
Jag har upplevt vid många tillfällen efter kabelbyte, hur ljudet och då oftast dimensionen i ljudbilden förbättras några snäpp. Upplevelsen blir bättre svärta.

Jag kan direkt säga att hela kedjan i kablaget påverkar ljudet, dvs kabel, kontakter samt termineringen i kontakten.

Efter ett kabelbyte så är det klokt att byta tillbaka till den kabeln man hade innan och då brukar man tydligare märka skillnad. Men lyssna en stund innan byte tillbaka sker.

Man kan inte alltid förklara eller riktigt förstå vad som händer. Men om man litar på sina egna intryck samt att det kan vara smart att få med någon mer person i lyssnandet, så kommer du att upptäcka att det ibland gör skillnad, rent av överraskande mycket.

Jag vill även passa på att säga att varje person har sin egen uppfattning samt att varje enskild anläggning uppträder olika, beroende på att apparaterna har olika impedanser, kapacitanser och signalnivåer för in- och utgångar, som kopplar ihop allt och en kabel är en del i kedjan och kan då påverka rent tekniskt men även ljudbilden.

Utan att prova får man inga svar!

/Lauri Pappinen

PRODUKTER FÖR ALLA