Strömmande media

FORMAT & STANDARD

Idag finns olika lösningar för att överföra musik och annan ljud, via trådlösa lösningar och via nätverk (Audio over Ethernet) och internet (Voice over IP och Audio over IP). En ny standard heter Master Quality Authenticated (MQA), som flera aktörer hoppat på. Det handlar bl a om att på ett effektivt sätt strömma masterkvaité på ljudfiler till en mottagare. MQA kan komprimera, dvs minska storleken på filen utan att tappa upplösningen, vilket blir till stor fördel, då vi i framtiden kommer att se mycket mer musik som distribueras och konsumeras över nätet.

Det börjar bli populärare att tanka ner musik och numera även högupplös musik för bättre ljud. Ljudfiler som FLAC (Free Lossless Audio Codec) börjar dyka upp mer. Apple har sin egna version kallad ALAC (Apple Lossless Audio Codec).

Många audiofiler strävar efter att få maximal upplösning på musiken och då vill man inte att komprimering försämrar resultatet. När för hård komprimering sker, så tappar man bort delar och som då ger ett sämre resultat vid uppspelningen.

Exempel på sönderkomprimerade format är MP-3.

Mer att läsa
Audio over Ethernet

Audio over Internet (AoIP)
Voice over IP
FLAC
ALAC

MQA

FLAC/ALAC

FLAC är ett filformat med extension .flac

FLAC står för Free Lossless Audio Codec och detta format börjar bli populärt att ta hem musikfiler och sedan spela upp dem i datorn. Detta filformat är speciellt avsett att komprimera ljudfiler utan att tappa detaljer från innehållet. En form av högupplöst format som inte ger några förluster vid komprimeringen. Populärt bland audiofiler. FLAC är ett öppet format, så det är fritt för alla att använda utan att betala licenser till någon, vilket delvis skapat dess popularitet bland proffs liksom hos konsumenter.

Det finns flera program som läser filformatet och ett som många har i sin dator är VLC media player.

Apple har sin egen variant kallad ALAC, Apple Lossless Audio Codec.

>>> Mer att läsa

MQA

MQA står för Master Quality Authenticated som är en relativt ny audio teknik från företaget Meridian Audio. Strömmande media ökar lavinartat och musikindustrin har hoppat på tåget, då mer intäkter kommer denna väg. Se bara på Spotify som (slutet av 2015) har 20 miljoner betalande kunder.

Trenden går mot mer högupplöst och detaljrika ljudformer som FLAC. Men allt detta äter kapacitet i form av överföringstid via nätet samt hårddiskutrymme. Då högupplösta ljudfiler tar plats på alla sätt, så har MQA utvecklats för att möta behoven från marknaden.

Företaget Meridian, säger själva, att marknaden har fundamentalt ändrat sättet att lyssna på musik.

MQA är inte någon ny filformat, utan en komprimeringsteknik som tillåter att man packar ljudet i redan kända format som FLAC, WAV eller ALAC. Det som behövs är en MQA avkodare för att återskapa originalet. Men tekniken är inte bara för komprimering, utan det är en totalt kontrollerad kedja, som bl a korrigerar tidsfel som ofta finns i många digitala omvandlare. Därför visar det sig, att hur bra originalmaster man än har, så blir slutresultatet alltid bättre, med MQA.

Har du exempelvis en FLAC fil med MQA, så kan du lyssna fast du inte har en MQA avkodare, fast du får inte med all information, vilket skulle ge bättre upplösning och ljud.
Packningstätheten öka betydligt med MQA. En fil i 24/96 format som tar 171 MB normalt, upptar endast 98 MB med MQA kodning, utan att tappa upplösning.

Nu är frågan vilka som kliver på detta tåget? Tidal säger att de under 2016 kommer att använda MQA-tekniken för sina high-end kunder. Pioneer har på gång att lansera en portabel spelare, XDP-100R. Vi lär se massor av produkter och tjänster som går i samma riktning.

> Läs mer
Meridian Audio
Strömning blir högupplöst

Läs mer direkt av skaparen av MQA, Bob Stuart

PRODUKTER FÖR ALLA