Kablar och i synnerhet för högtalare

Detta med kablar till högtalaren, är en ämne som under åren debatterats grymt mycket. Låt mig bara förtydliga min åsikt om detta kära ämne.

I grunden har vi en prisfilosofi, som gör att priserna på våra egna kablage, alltid är relaterade till komponentkostnader samt arbetstiden. Vi lägger inte på en massa placeboparametrar för att trissa upp priset. Men kvalité kostar, men inte några fantasisummor.

MARKNADEN I ALLMÄNHET
Det finns få tester, där man genomfört rena blindtester med olika kablage. Det verkar ju som branschen inte riktigt vågar genomföra detta. Det finns en allmän fallenhet hos även media, att orera med massa ord, om hur bra och med mera, en viss kabel är.

Jag tror tyvärr att detta bara visar att många följer varandra och tycker samma saker. Detta är ett typiskt flockbeteende.

En annan intressant detalj är att det förekommer mycket produkter på den begagnade marknaden. Just högtalarkablar finns det mycket att välja mellan. Ibland undrar jag varför och jag har en teori. Man köper en svindyr kabel (finns ju de som kostar ca 250.000 kr) och så upptäcker man med tiden att man ändå inte är nöjd och skaffar en ny och sedan skall man sälja den tidigare.

VÅRA KOMPONENTER I KABLAGE
Vi väljer bra råvaror till våra kablage. Vi använder standardprodukter, som egentligen alla kan köpa. Vi provar oss fram och tillverkar sedan. Egentligen skulle vem som helst kunna tillverka dessa med lite kunskap. Så komponenterna i sig är av hög kvalité och deras kostnad är betydligt lägre än tiden att tillverka och den kostnad detta medför.
Vi använder inte extrema komponenter, för att vi inte tror att det behövs, som många gånger är överreklamerade. Men vi använder gärna guldpläterade kontakter, för att undvika oxidation. Det som är viktigt, är att använda bra kopparledningar i grunden. Vi jobbar för att ändå tänka på detaljerna, så att hela ljudkedjan håller ihop. Vi vill inte skapa en dålig länk, om jag säger så.

Jag har skrivit lite till kring detta känsliga ämne.

Prova innan du köper! Det är faktiskt din åsikt som gäller. Kombinationen kablage och just din övriga anläggning, påverkar varandra mer eller mindre.

Lycka till med valet av dina kablar

Lauri Pappinen

PRODUKTER FÖR ALLA